Flash News

Friends Tamil Chat

Search This Blog

Monday, 6 May 2013

பெருங்காயத்தால் ஏற்படும் நன்மைகள் - benefits of asafoetida

பெருங்காயத்தால் ஏற்படும் உடல்நலன்கள்

பெருங்காயத்திற்கு இந்திய சமையல் கலையில் ஒரு தனிப்பட்ட இடம் உண்டு. மற்ற மசாலா பொருட்களுடன் சேர்த்து சமைக்கும் போது வரும் பெருங்காயத்தின் நறுமணம், அந்த உணவிற்கு ஒரு திகைப்பூட்டும் சுவையை அளிக்கிறது. இதனை பெரும்பாலும் பருப்பு வகைகள், சாம்பார் மற்றும் பலதரப்பட்ட காரமான சைவ உணவுகளுடன் சேர்க்கப்படும்.

மேலும் பெருங்காயமானது தாளிக்கும் போதும், ஊறுகாய்க்கும் பயன்படுத்தப்படுகின்றன. இதற்கு சில மருத்துவ குணங்களும் உண்டு. இது உணவுக்குழாய் வாயுநிலை தடுப்பானாகவும், உணர்ச்சியைக் கிளறிவிடும் தடுப்பானாகவும், நுண்ணுயிர் கொல்லியாகவும், மலமிளக்கியாகவும், நரம்பு உந்தியாகவும், சளி நீக்கியாகவும் மற்றும் தூக்க மருந்தாகவும் பயன்படுகிறது. இப்போது பெருங்காயத்தால் ஏற்படும் சில உடல் நல நன்மைகளை பார்க்கலாமா?




செரிமானமின்மை
ஆதி காலத்திலிருந்து பெருங்காயம் செரிமானமின்மைக்கு பயன்படுத்தப்படுகிறது. இதனாலேயே இது அன்றாடம் சமைக்கும் உணவில் சேர்க்கப்படுகிறது. உணர்ச்சியைக் கிளறிவிடும் தடுப்பானாகவும் ஆக்சிஜெனேற்றத் தடுப்பானாகவும் இது பயன்படுவதால், செரிமானப் பிரச்சனைகளான வயிற்று வலி, வாயு, குடல் புழுக்கள், வயிற்றுப் பொருமல், எரிச்சல் ஏற்படுத்தும் குடல் புண்கள் போன்ற சிலவற்றை குணப்படுத்த உதவகிறது. சிறிது பெருங்காயத்தை அரை டம்ளர் தண்ணீரில் கரைத்து பருகினால், செரிமான தொந்தரவுகளில் இருந்து உடனடி நிவாரணம் கிடைக்கும்.



மாதவிடாய் பிரச்சனை
பெருங்காயத்தின் பயன்பாட்டினால் பெண்களுக்கு மாதவிடாயினால் ஏற்படும் பிரச்சனைகளான வயிற்று வலி, சதை பிடிப்பு, ஒழுங்கற்ற மாதவிலக்குக் காலம் மற்றும் வாய்வுகளில் இருந்து நிவாரணம் கிடைக்கும். பெண்ணுக்கு ஏற்படும் புண்களுக்கும், வெண் கசிவுகளுக்கும் இது சிறந்த மருந்தாக விளங்குகிறது.




ஆண்மை குறைவு
சமையல் பொருளான பெருங்காயம் ஆண்களின் ஆண்மை குறைவை குணப்படுத்த உதவுகிறது. மேலும் இது ஆண்மையை தூண்டும் பாலுணர்வூக்கியாக விளங்குகிறது.




சுவாச பிரச்சனை
சுவாச குழாய் புண்களுக்கு பயன்படுத்தப்பட்ட பழமையான மருந்து பெருங்காயம். இது ஒரு சுவாச உந்தியாக, சளியை எடுக்கும் சளி நீக்கியாகவும், நெஞ்சு அடைத்தல் நிவாரணியாகவும் செயல்படுகிறது. பெருங்காயத்தை தேன் மற்றும் இஞ்சியுடன் கலந்து குடித்தால் சுவாசக் கோளாறுகளான வறட்டு இருமல், ஆஸ்துமா, மார்புச் சளி போன்றவைகள் குணமாகும்.




சர்க்கரை நோய்
பெருங்காயம் கணையச்சிரை அணுக்களை அதிக இன்சுலின் சுரக்க வைப்பதால் அது இரத்தத்தில் இருக்கும் சர்க்கரை அளவை குறைக்க உதவும். எனவே பெருங்காயம் சர்க்கரை நோய்க்கு மிகவும் நல்லது. இரத்த சர்க்கரை அளவை குறைக்க, பாகற்காயில் பெருங்காயத்தை சேர்த்து சாப்பிடலாம்.




உயர் இரத்த அழுத்தம்
பெருங்காயத்தில் உள்ள கவ்மரின் என்ற பொருள், இரத்தத்தை மெலிவூட்டி இரத்த உறைதலை தடுக்கும். இதன் உறைவெதிர்ப்புத் தன்மை மற்றும் குணப்படுத்தும் ஆற்றல் இரத்தக் கொழுப்பைக் குறைத்து உயர் ரத்த அழுத்தத்தை குறைக்கும்.




நரம்பு கோளாறுகள்
இந்த வாசனைப் பொருள் நரம்பு உந்தியாக செயல்படும். எனவே இதை நரம்பு தளர்ச்சி நோய், தசை வலிப்பு, மயக்க நிலை மற்றும் இதர நரம்பு சீர்குலைவுகளுக்கு பயன்படுத்தலாம்.



வலி
பெருங்காயத்தை தண்ணீரில் கலந்து பருகினால் தலைவலி மற்றும் கடுமையான ஒற்றை தலைவலி நீங்கும். அதிலும் எலுமிச்சை பானத்துடன் ஒரு சிட்டிகை பெருங்காயம் கலந்து குடித்தால், பல் வலி நீங்கும்.




போதை வஸ்துவின் நச்சுமுறி
பெருங்காயம் மிகச்சிறந்த போதை வஸ்துக்களின் நச்சு முறிவாக செயல்படும்.




புற்று நோய்
பெருங்காயம் மிகச்சிறந்த ஆக்சிஜெனேற்றத் தடுப்பானாக செயல்பட்டு, உடம்பின் அணுக்களை பாதுகாக்கும். ஆய்வின்படி இது ஒரு புற்றுஎதிர்ப்பியாக இருப்பதால், புற்றுநோயை உண்டாக்கும் அணுக்கள் வளருவதை தடுக்கின்றன.




சரும நோய்கள்
சந்தையில் கிடைக்கும் பல சரும பாதுகாப்பு பொருட்களில் பெருங்காயத்தின் மருத்துவ குணங்கள் இருப்பதால், சரும சிகிச்சைக்கு உகந்ததாக இது விளங்குகிறது. இதை சருமத்தின் மேல் நேரடியாக தடவினால், தோல் தடிப்பு மற்றும் தோல் காய்ப்பு நீங்கும்.


Health Benefits of Asafoetida


Asafoetida is an important ingredient used in many Indian recipes. Asafoetida is not only used for adding a special flavour to food but also as a home remedy for many disorders. Read on to know more about the healing properties and the health benefits of asafoetida.

A common culinary herb, asafoetida is used for flavouring spicy curries, sauces, chutneys, pickles and stir-fries. Referred to as "Hing" in India, this herb is used while cooking lentils or "dals" and a wide variety of spicy dishes. In addition to lending flavour to food there are numerous health benefits of this herb. The purpose of this article is to highlight some of the health benefits of asafoetida.

Asafoetida is the dried latex (gum oleoresin) which is extracted from the living underground rhizome or tap root of several species of a perennial herb, Ferula. There are basically two varieties of asafoetida - Hing Kabuli Sufaid which is the water soluble variety and Hing Lal which is soluble oil.

Normally, pure asafoetida is not preferred because of its strong flavour. Hence, it is combined with starch and gum and sold as compounded asafoetida. It is sold in the form of brick, piece, tablet or free flowing powder.


Asafoetida Health Benefits

Following are the specific health benefits of using Asafoetida or Hing:

Indigestion - Asafoetida is an ancient home remedy for indigestion. To aid digestion it can be consumed on an everyday basis by adding in curries and food. It has excellent anti-inflammatory properties and is an anti-oxidant agent. For quick relief from gas, pain and for digestion you must dissolve few small pieces of asafoetida in half a cup of water and drink it.

Flatulence - If taken orally with buttermilk it can provide quick relief from flatulence.

Menstrual Problem and Dysmenorrhoea - Asafoetida is considered to be helpful for women with menstrual issues like menstrual cramps, irregular periods, and pain. It is also useful in the treatment of Dysmenorrhoea.

Cough and Cold - Asafoetida is one of the oldest remedies which have been used in India for treating respiratory tract infections and cough. It is very useful to relieve chest congestion and release of the phlegm. Its powder can be mixed with honey and ginger to get relief from cough.

Sexually Transmitted Diseases - A research study done in Egypt has indicated that anti-parasitic properties of asafoetida are useful in treating a number of genital infections and sexually transmitted diseases.


Other Uses of Asafoetida

In addition to medicinal properties this herb is a popular cooking ingredient in most Indian households. It is used while preparing pickles and is an important ingredient of the famous Worcestershire sauce. Asafoetida essential oil is used in aromatherapy also. Due to its pungent odour it is used as an ingredient in a number of insect and mosquito repellants.


Precautions to be Taken While Using Asafoetida

Asafoetida can at times cause nausea and vomiting in some people because of its strong flavour. Excessive intake of this herb can give rise to throat irritation, swollen lips, diarrhoea and burping. People suffering from gastrointestinal infection must not consume this herb since it can worsen their condition by irritating the digestive tract.

Although beneficial to lactating mothers and women after delivery, because of its abortifascient properties this herb can in certain rare cases induce miscarriage in pregnant women.

Although this medicinal plant has been used since centuries in cooking because it adds a special flavour to the vegetable meals, modern day research has highlighted a whole lot of  Asafoetida health benefits and its medicinal uses. Hence, today Asafoetida is considered as a very important herb and is popularly used in most Indian kitchens.


Asafoetida (Hing) Benefits

Asafoetida or Hing, though characterized by an unpleasant odor, has numerous health benefits. For instance, it is a particularly valuable home remedy for relieving flatulence and stomach problems.
The herb is also used in certain foods as a spice to enhance flavor. In addition, it holds importance in Jainism and Vaishnavism because Asafoetida adds a smooth flavor to vegetarian dishes that are prepared without using onion and garlic.
It tends to lose its pungent odor when lightly fried in hot oil. Asafoetida (Hing) is native to Persia and India. It is the dried latex exuded from the living rootstock of this plant. This culinary spice belongs to the Apiaceae (Umbelliferae) family.
Scientific Name: Ferula assafoetida
Common Names: Asafetida, Devil's Dung, Food of the Gods, Stinking Gum, Giant Fennel, Yang, Kama-i-anguza, Hingu, Heeng

Native Region
The herb originated in eastern Iran and western Afghanistan. It is chiefly cultivated in Afghanistan, Iran, and high-altitude areas of India and Pakistan. It is available in powder and tincture form or as lumps of wax-like texture.

Healing Properties
Asafoetida or Hing is known to possess anti flatulent, antiepileptic, antimicrobial, anti inflammatory, antispasmodic, anthelminthic, laxative, nervine stimulant and expectorant properties. It is also known to ease anxiety due to its sedative qualities.
It works as a local stimulant of mucous membranes, particularly in the alimentary tract; hence, asafoetida benefits in the natural treatment of colic. Besides, its anticoagulant quality helps lower blood pressure.
Asafoetida works as an antidote for opium to counteract the effect of the drug. Apart from this, it is considered favorable in getting rid of women's health issues like leucorrhoea, painful and excessive menstruation, etc. This culinary herb helps fight candida infection, too.
The antimicrobial benefits of asafoetida (Hing) help in dealing with respiratory problems such as chronic bronchitis, asthma, swine flu and whooping cough.
In addition, coumarins and sulfur compounds present in this herb aid in blood thinning and prevent blood clotting.

Certain scientific studies have shown that the healing properties of this spice tend to protect against high triglycerides and cholesterol caused by high fat consumption. However, it is better to avoid intake of asafoetida when taking blood pressure control medications.
The herb constitutes active compounds such as gum, resin, volatile oil and ash. It is enriched with carbohydrates, protein, fiber and minerals like calcium, iron, phosphorus, etc. Asafoetida (Hing) is dirty yellow in color and has a bitter taste.

Uses of Asafoetida or Hing
• Taking a mixture of a quarter teaspoon of dry ginger powder, a pinch of asafoetida and black salt in a cup of warm water helps reduce flatulence.

• Having a pinch of asafoetida mixed in a cup of buttermilk serves as a great natural home remedy for bloating and gas problems. If you do not have buttermilk, simply use lukewarm water.

• Prepare a powder of a mixture consisting of one tablespoon each of dried ginger, long pepper, curry leaves, Bishop's weed (ajwain), black pepper and cumin. Fry this mixture in a teaspoon of sesame oil along with one teaspoon of asafoetida. Finally, add some rock salt in it. Take one teaspoon of this natural medicine (mixed with clarified butter) along with steamed rice to cure indigestion.

• Dissolve a piece of asafoetida in a cup of water. Soak the solution in a cloth and use as a fomentation on stomach to soothe stomach ache caused by indigestion.

• Smelling asafoetida gum is highly beneficial in dealing with Hysteria.

• Take one teaspoon each of asafoetida, dried ginger, camphor and two teaspoons of tailed pepper (cubeb). Add some milk in it, enough to form a paste. Apply this therapeutic paste on your forehead to heal tension and migraine headaches.

• Fry about 6 centigrams of asafoetida in clarified butter, mix a teaspoon of fresh latex of banyan tree and some honey in it. Taking this home medicine daily before sunrise is believed to cure issues like premature ejaculation and spermatorrhoea. Benefits of asdafoetida (Hing) also include improved libido and female sterility.

• Consuming two teaspoons of bitter gourd juice mixed with a quarter teaspoon of asafoetida powder is useful in controlling Diabetes.


• Add a quarter teaspoon of asafoetida and half a teaspoon each of onion juice and betel leaf juice in two teaspoons of honey. Take this asafoetida home remedy three times in a day to deal with symptoms of asthma and other respiratory disorders.

• Mix half a teaspoon of asafoetida powder in two teaspoons of lime juice. Heat the solution slightly. Finally, dip a cotton ball in this solution and place it on your aching tooth to relieve toothache.

• Applying this herb directly on skin serves as one of the easiest possible asafoetida home remedies for corns and calluses.

• Hing or Asafoetida benefits in reducing Dysmenorrhoea or painful menstruation. For this, you need to consume a cup of buttermilk mixed with a pinch of asafoetida, half a teaspoon of fenugreek powder and little salt.
Apart from these medicinal uses, asafetida is used in pickles to aid in digestion. The entire plant can also be used as a vegetable. Moreover, it is a crucial ingredient in Worcestershire sauce.
Besides, asafoetida essential oil is useful beneficial in aromatherapy. Having a teaspoon of this herb mixed with butter is believed to enhance a singer's voice.
Due to its disagreeable odor, asafoetida is also used in certain products that are used to repel insects, mosquitoes, etc.

Precautions
Asafoetida can cause nausea and vomiting in some individuals. In addition, excessive intake of this herb can give rise to throat irritation, burping, swollen lips, stomach gas and diarrhea.
It may also have adverse effects on individuals suffering from some central nervous system condition. In addition, asafoetida can irritate the digestive tract when taken during gastrointestinal infection.


Besides, it can prove harmful to infants because it may cause blood disorders. Asafoetida is also believed to induce miscarriage due to its abortifascient qualities. Nevertheless, it is believed that Hing or Asafoetida benefits women during the post-delivery phase.

Thanks

No comments:

Post a Comment